Vasiliauskas: yra visos prielaidos būsto paskolų palūkanų augimu

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas mano, kad šiuo metu yra visos prielaidos būsto paskolų palūkanoms ir toliau augti.„Keli faktoriai lemia ne tik būstų, bet apskritai kredito palūkanų situaciją Lietuvoje. Tai - paklausa, finansų rinkos dalyvių skaičius, situacija namų rinkose bei pinigų politikos priemonės“, - Eltai teigė Lietuvos banko valdybos pirmininkas. Pasak jo, šiuo metu pastebima tendencija, kad palūkanos po truputį kyla. „Manau, kad kilimas yra dėl to, kad ekonominis ciklas vis tiek dar yra pakilime. Paklausa ar apetitas paskoloms dar yra, bankai pradėję skaičiuoti galimus palūkanų pakėlimus išeidami iš ankstesnių pinigų politikos sprendimų“, - sakė V. Vasiliauskas. „Sakyčiau, yra visos prielaidos palūkanų augimui, nes laikai iš tiesų yra kol kas geri“, - pridūrė Lietuvos banko valdybos pirmininkas. Lietuvos bankas 2018 m. pabaigoje paskelbė, kad per metus būsto paskolų palūkanos išaugo 0,25 proc. punkto. . Kaip ELTA jau rašė, „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovas Saulius Vagonis mano, kad nors, vidutinė metinė būsto palūkanų norma kyla, tai neturėtų stabdyti būsto rinkos.„Kokio dydžio palūkanos būtų rimtas būsto rinkos stabdis - atsakyti labai sunku. Tad dabartinių palūkanų (...) nebūtų galima kaltinti darant įtaką būsto perkamumo rodikliams. Auganti šalies ekonomika, kylantys gyventojų atlyginimai, optimistinės gyventojų nuotaikos - tai esminiai veiksniai, kurie kartu su žemomis palūkanomis pastaraisiais metais stimuliavo ir augino šalies didmiesčių būsto rinką. Šie veiksniai niekur nedings bei darys teigiamą įtaką šalies nekilnojamojo turto rinkai ir šiais metais“, - prognozavo S. Vagonis. Pasak S. Vagonio, vienintelis dalykas, kuris galėtų išbalansuoti būsto rinką - jei šiais metais pasaulį supurtytų kokia nors rimtesnė krizė, kuri turėtų ženklesnės įtakos ir mūsų šalies ekonomikai.

Nustatymai

Statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę „Sutinku“ sutiksite su slapukų naudojimu. Mūsų slapukų politika.

Šie slapukai užtikrina tinkamą interneto svetainės veikimą ir galimybę naudotis svetainėje numatytomis funkcijomis

Visada
įjungti

Naudojami rodyti konkrečiam lankytojui pagal jo poreikius pritaikytas reklamas. Didžioji dalis šių slapukų lankytojus identifikuoja pagal IP adresą.

Šie slapukai leidžia kredito unijai atpažinti ir suskaičiuoti Interneto svetainės lankytojus bei stebėti, kaip lankytojai juda po Interneto svetainę ja naudodamiesi.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.