Lietuvos banko Priežiūros tarnybos pokyčiai: stiprės kova su pinigų plovimu, dėmesys skaitmenizacijai ir vartotojams

Nuo lapkričio pradžios keičiasi Lietuvos banko Priežiūros tarnybos struktūra ir pavadinimas – nuo šiol ji vadinasi Finansų rinkos priežiūros tarnyba. Pakeitimus nulėmė finansų rinkos raidos tendencijos. „Sparti rinkos globalizacija ir skaitmenizacija reikalauja greitesnės reakcijos į kylančias rizikas ir grėsmes kibernetinio saugumo bei pinigų plovimo prevencijos srityse, o inovatyvūs sprendimai teikiant finansines paslaugas – tokių pačių priežiūros sprendimų“, – sako Lietuvos banko Finansų rinkos priežiūros tarnybos direktorė Jekaterina Govina.Lietuvos finansų rinka pastaruoju metu reikšmingai keitėsi: dėl sparčios technologinės pažangos vis daugiau finansinių paslaugų keliasi į skaitmeninę erdvę, atitinkamai keitėsi vartotojų lūkesčiai ir įpročiai. Lietuvos bankas kartu su kitomis institucijomis aktyviai skatino konkurenciją stiprinančias finansų inovacijas, dėl to šalies finansų rinką papildė nemažai naujų dalyvių. Jie paprastai veikia išimtinai elektroninėje erdvėje ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europos Sąjungoje. Dėl to keičiasi ir finansų rinkos rizikų profilis – reikšmingesnis tampa kibernetinio saugumo, pinigų plovimo rizikos vaidmuo, tad pagal pokyčius atsirado būtinybė adaptuoti priežiūros struktūrą ir atitinkamoms sritims skiriamą dėmesį. Ateityje skaitmenizacijos poreikis tiek rinkai, tiek priežiūros institucijai tik stiprės, todėl reaguojant į naujus iššūkius reikia skirti daugiau dėmesio pažangios analitikos ir priežiūros metodams.„Pokyčiais stipriname išmaniąją, įžvalgomis grįstą finansų rinkos priežiūrą, orientuotą į prevenciją ir inovatyvius sprendimus. Siekiame tvarios finansų rinkos plėtros ir atsakingo jos veikimo, geriau atliepti vartotojų poreikius. Tikime, kad peržiūrėti Tarnybos procesai prisidės prie efektyvesnės priežiūros ir mažesnės administracinės naštos finansų rinkos dalyviams, o inovatyvūs priežiūros sprendimai mažins jiems tenkančias atitikties sąnaudas“, – sako J. Govina.Atnaujintą Finansų rinkos priežiūros tarnybą sudarys trys departamentai:

•    Bankų ir draudimo įmonių priežiūros departamentas, atsakingas už šalies finansų sistemai reikšmingų finansų rinkos dalyvių – bankų, centrinių kredito unijų, nacionalinių plėtros įstaigų ir draudimo įmonių – veiklos priežiūrą;

•    Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamentas, atsakingas už kitų finansų rinkos dalyvių, kapitalo rinkos ir investicinių paslaugų priežiūrą;

•    Teisės ir licencijavimo departamentas, atsakingas už teisės taikymo, teisėkūros koordinavimo ir finansų rinkos dalyvių licencijavimo klausimus bei efektyvų vartotojų ir finansų rinkos dalyvių ginčų nagrinėjimą.

Atsižvelgiant į prioritetus Pinigų plovimo prevencijos skyrius tapo tiesiogiai atsakingu Tarnybos direktoriui (iki šiol buvo Riziką ribojančios priežiūros departamento sudėtyje). Struktūrą papildė įsteigtas naujas tiesiogiai Tarnybos direktoriui atskaitingas Skaitmenizacijos ir pažangios analitikos skyrius, jis sieks skaitmeninių technologijų ir inovacijų darnios plėtros  bei diegimo finansų rinkos priežiūros procesuose. Be to, Bankų ir draudimo įmonių priežiūros departamente įsteigtas Operacinės ir informacinių technologijų rizikos skyrius sustiprins operacinę, informacinių technologijų ir mokėjimų saugumo rizikų priežiūrą bei jų tinkamą valdymą. Lietuvos bankas finansų rinkos dalyvius su Finansų rinkos priežiūros tarnybos struktūros pokyčiais išsamiai supažindins artimiausiu metu, apie tai bus pranešta atskirai.Daugiau skaitykite čia.

Nustatymai

Statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę „Sutinku“ sutiksite su slapukų naudojimu. Mūsų slapukų politika.

Šie slapukai užtikrina tinkamą interneto svetainės veikimą ir galimybę naudotis svetainėje numatytomis funkcijomis

Visada
įjungti

Naudojami rodyti konkrečiam lankytojui pagal jo poreikius pritaikytas reklamas. Didžioji dalis šių slapukų lankytojus identifikuoja pagal IP adresą.

Šie slapukai leidžia kredito unijai atpažinti ir suskaičiuoti Interneto svetainės lankytojus bei stebėti, kaip lankytojai juda po Interneto svetainę ja naudodamiesi.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.