AKU narių šeimos verslas, kuriame dirba turintys negalią

Kaišiadoryse 12 metus veikiančios bendrovės vienas iš įmonės vadovų Laurynas Simutis sako, kad jų įmonėje tik patys vadovai (kurie yra ir savininkai) neturi jokios negalios, kitiems darbuotojams specialiai taikytos ir darbo vietos naujai įrengiant patalpas.

Spaustuvė ir leidykla įsikūrusi pagrindinėje Kaišiadorių gatvėje, buvusiose banko patalpose. Laurynas Simutis sako: „Čia mano mama, tai mūsų šeimos verslas, aš pats esu jau trečios kartos spaustuvininkas, nes jau senelis dirbo spaustuvėje.“ O mama, AKU narė šypsodamasi papildo sūnų: „Abu seneliai – ir senelis, ir močiutė – spaustuvėse dirbo. Aš pati tai po truputį viską perleidžiu jaunajai kartai, ruošiuosi pensijai. Va dabar laiką leidau su anūkais per atostogas, tik trumpam užsukau".

Į naująsias patalpas įmonė, kurioje dirba 15 žmonių (dvi moterys šiuo metu motinystės atostogose), persikėlė tik pernai, kaip sako Laurynas, iki tol turėtos nė nepriminė šitų, labiau – garažą. „Ieškojome Kaišiadoryse, kur įsikurti, persikelti arčiau centro. Šitoje vietoje buvo bankas, jie išsikėlė, skelbė konkursą, taip pavyko mums jas įsigyti su Akademinės kredito unijos finansine pagalba, esame labai patenkinti. Tai toks kokybiškas šuolis – kaip biure dirbame dabar, nes dar pernai buvome lyg sandėly“, – pasakojo L.Simutis. Jis neslepia, kad įrengiant naująją vietą buvo atsižvelgta į darbuotojų poreikius – darbo vietos pritaikytos žmonėms su negalia, kurių čia dirba dauguma. „Tik mes patys – aš, vyras, sūnus – neturime jokios negalios, visi kiti darbuotojai turi“, – teigia AKU narė D.Simutienė.

Per karantiną įmonė visiškai neturėjo naujų užsakymų, tad dabar dar tik grįžta į vėžes. O ir konkurencija spaudos srityje didelė, tenka varžytis ne tik su kolegomis Lietuvoje, bet ir kaimynais iš Lenkijos, Latvijos. Spausdina ši įmonė daugiausia knygas ir reklaminius bukletus, o „Printėjos“ išskirtinumas, kaip sako Laurynas, kad ji yra „vieno vieneto spaustuve“ – gali išleisti knygą ir vieno egzemplioriaus tiražu.

Tačiau AKU narė D.Simutienė sako, kad aklai visiems klientų pageidavimams nepasiduoda: „Esu atsisakiusi leisti kelias knygas. Vieną dėl nepadoraus turinio, taip pat buvo knyga su labai politizuotu, prorusišku turiniu. Kartą turėjome situaciją, kai atspausdinome knygą, ją nuvežė tam žmogui į namus, o jis pasisakė (nepakartosiu tiksliai) su aliuzija į neįgaliuosius – kad smirda, tegu eina iš čia. Į neįgalius žmones būna visokio požiūrio, tad čia tiesiog atsisakiau bendradarbiauti. Negali leisti, kad taip žmonės elgtųsi.“

Turi įmonė savo istorijoje ir rekordą – buvo leidžiama 120 kilogramų knygą su vaikų piešiniais, kiekvienas ant atskiro kartoninio lapo. „Darėme tokią medinę lentą, ją aptraukėme juoda oda, tada plastikinėmis detalėmis tvirtinome kiekvieną lapą, odos raišteliais viršelius pririšome, nes jie buvo iš molio. 120 kilogramų knyga buvo, tai buvo Tūkstantmečio šventei skirta“, – prisiminė Laurynas.

Daugiau apie Printėją galite rasti čia.

Nustatymai

Statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę „Sutinku“ sutiksite su slapukų naudojimu. Mūsų slapukų politika.

Šie slapukai užtikrina tinkamą interneto svetainės veikimą ir galimybę naudotis svetainėje numatytomis funkcijomis

Visada
įjungti

Naudojami rodyti konkrečiam lankytojui pagal jo poreikius pritaikytas reklamas. Didžioji dalis šių slapukų lankytojus identifikuoja pagal IP adresą.

Šie slapukai leidžia kredito unijai atpažinti ir suskaičiuoti Interneto svetainės lankytojus bei stebėti, kaip lankytojai juda po Interneto svetainę ja naudodamiesi.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.