UAB "Acheta" direktorius: "Visada norėjome būti ne ūkininkais, o maisto inovatoriais"

Netyčia pamatytas reportažas, kaip viena didžiausių saldumynų gamintojų „Fazer“ kepa duoną su svirplių miltais, buvo lemtingas AKU nariui Donatui bei jo broliui Mariui. Susižavėję produktu, pasižyminčiu išskirtine maistine verte ir ypač mažomis sąnaudomis, broliai Glušauskai patys įkūrė svirplių fermą. Netrukus joje užauginti svirpliai jau buvo tiekiami į Suomiją tai pačiai „Fazer“, o šiandien skirtingų skonių džiovintų svirplių užkandžius ir miltus įmonė tiekia Lietuvos rinkai.

„Naujos kartos maistu pradėjome domėtis daugiau nei prieš 3 metus. Išsiaiškinome, kaip plačiai Amerikoje ir Azijos šalyse maistui yra naudojami svirpliai. Su broliu giliai nėrėme į ateities trendų analizes, kaip gyvensime ir kuo maitinsimės po 10, 20 metų.

Prisiskaitę daug literatūros, peržiūrėję įvairiausių mokslinių laidų apie maisto naujoves, jų pakaitalus, supratome, kad tai šaka, kurioje mes matome savo ateitį. O netyčia pamatytas reportažas, kaip Suomijoje „Fazer“ kepa duoną su svirplių miltais visiškai mus įtraukė", – pasakoja UAB „Acheta“ svirplių fermos įkūrėjas, AKU narys Donatas Glušauskas.

Kelis mėnesius užtruko išstudijuoti vabzdžių veisimo ir vartojimo tendencijas, rūšis. Laiko prireikė ir išsiaiškinti Europos Sąjungos patvirtintą naujojo maisto reglamentą, kuriame aiškiai nurodytos svirplių rūšys ir jų auginimo reikalavimai. Glušauskai apsistojo ties rūšimi, kuri išsiskiria dideliu baltymų kiekiu.

Svirplių auginimo sąnaudos keliasdešimt kartų mažesnės nei gyvulinės kilmės produktų. Pasak svirplių augintojų, vien vandens sunaudojama iki 2000 kartų mažiau, mažas auginimo plotas ir šimtais kartų mažiau išmetamo CO2, kuris skatina klimato atšilimą.

Mentoriai – suomiai Glušauskų šeimos verslo kelias prasidėjo nuo pažinties ne tik su produktu, bet ir visu verslo modeliu. Pirmiausia, lietuviai susisiekė su įmone, kuri tiekia svirplius „Fazer“. „Jie yra šios srities pionieriai, inovatoriai, auginantys ne tik pačius svirplius, bet ir gaminantys jų auginimo įrangą. Todėl nebuvo abejonių dėl sprendimo važiuoti į Suomiją ir perimti jų turimas žinias. Suomiai tapo mūsų mentoriais, kurie mus edukavo viso proceso metu. Kėlėme sau tikslą užauginti kokybiškiausią produktą rinkoje, pasaulyje. Tai nulemia daugybė dalykų: nuo pašarų iki auginimo klimato sąlygų. Kai atrandi balansą, viską tiksliai suderini, pavyksta pasiekti rezultatą“, – teigė  UAB "Acheta" direktorius Donatas Glušauskas.

„Nuvykę apžiūrėjome, paragavome, mokėmės ir stengėmės perimti visą jų know-how. Du metus auginome. Tyliai ir ramiai. Testuodami ir ieškodami geriausio mums rezultato. Sukomės rate tarp auginimo, testavimo, pokyčių integravimo į auginimo procesą ir degustavimo, –pasakoja Donatas. – Kartodami šiuos žingsnius, atlikinėdami mikrobiologinius tyrimus KTU, išradome metodą, kuris leido užauginti geriausios sudėties svirplius, pasižyminčius aukščiausia maistine verte.“

Sugalvoję imtis ateities maisto kūrimo Glušauskai iš karto susitarė, kad bus galutinio produkto vartotojui kūrėjai, ne tiesiog ūkininkai, auginantys svirplius. Tai, anot svirplių fermos įkūrėjų, daug sudėtingesnis kelias, nei pardavinėti tik žaliavą, o verslo plėtrai ir naujų produktų iš svirplių kūrimui pasinaudojo Akademinės kredito unijos teikiamu kreditu verslo pradžiai.

Daugiau apie svirplių verslą rasite čia.

Nustatymai

Statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę „Sutinku“ sutiksite su slapukų naudojimu. Mūsų slapukų politika.

Šie slapukai užtikrina tinkamą interneto svetainės veikimą ir galimybę naudotis svetainėje numatytomis funkcijomis

Visada
įjungti

Naudojami rodyti konkrečiam lankytojui pagal jo poreikius pritaikytas reklamas. Didžioji dalis šių slapukų lankytojus identifikuoja pagal IP adresą.

Šie slapukai leidžia kredito unijai atpažinti ir suskaičiuoti Interneto svetainės lankytojus bei stebėti, kaip lankytojai juda po Interneto svetainę ja naudodamiesi.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.