Pertvarkytas kredito unijų sektorius auga ir turi sukaupti reikiamą kapitalo atsargą

Sustiprintas ir šiemet pagal naujas taisykles pradėjęs veikti kredito unijų sektorius pirmąjį pusmetį dirbo pelningai ir stiprino kapitalą. „Po pertvarkos sustiprėjęs kredito unijų sektorius išbrido iš nuostolių ir veikia pelningai. Svarbu nesustoti pusiaukelėje, didinti veiklos bei valdymo efektyvumą ir kaupti kapitalo atsargą, reikalingą saugiai ir patikimai veiklai užtikrinti“, – sako Vytautas Valvonis, Lietuvos banko Priežiūros tarnybos direktorius.

Bendras kredito unijų turtas pirmojo pusmečio pabaigoje siekė 662,5 mln. Eur, t. y. buvo 5,9 proc. didesnis nei atitinkamu metu pernai. Indėlių portfelis per metus padidėjo 3,8 proc. ir analizuojamo laikotarpio pabaigoje sudarė 582,6 mln. Eur. Indėliai tebėra pagrindinis kredito unijų veiklos finansavimo šaltinis – jie sudaro 93 proc. visų kredito unijų įsipareigojimų.

Nariams suteiktų paskolų portfelis sudarė 438,1 mln. Eur ir buvo 15,5 proc. didesnis nei prieš metus. Šių metų pirmąjį pusmetį kredito unijų sektorius uždirbo 2,3 mln. Eur pelno. Pelningai veikė 47 kredito unijos, jos uždirbo 2,9 mln. Eur pelno, o 20 kredito unijų veikė nuostolingai ir patyrė 0,6 mln. Eur nuostolių.

Įgyvendinus sektoriaus pertvarką, šalyje veikiančios kredito unijos veikia priklausydamos vienai iš dviejų centrinių kredito unijų. Šios veikia kaip papildomas kooperatinės bankininkystės saugiklis. Lietuvos centrinė kredito unija vienija 51, Jungtinė centrinė kredito unija – 11 unijų. Dar 5 kredito unijos persitvarko į specializuotus bankus. Kredito unijos, pasirinkusios narystę centrinėje unijoje, turi galimybę dirbti su partneriais, kurie dalijasi bendra veiklos krypties vizija, ir kurti nariams priimtiną bendros veiklos modelį.

Centrinės kredito unijos stebi ir prižiūri savo narių prisiimamą riziką, jose kaupiamos stabilizacijos fondų lėšos, iš kurių prireikus būtų atkuriamas kredito unijų mokumas. Stabilizacijos fonduose turi būti sukaupta ne mažiau kaip 1 proc. kiekvienos centrinės kredito unijos turto. Pirmojo pusmečio pabaigoje Lietuvos centrinės kredito unijos stabilizacijos fonde buvo sukaupta 0,45, o Jungtinėje centrinėje kredito unijoje – 0,26 proc. atitinkamos grupės turto. Tad pereinamuoju laikotarpiu kredito unijos turės didinti stabilizacijos fondų lėšas, kol kapitalo atsarga pasieks reikalaujamą lygį.

Pirmojo pusmečio pabaigoje Lietuvoje iš viso veikė 67 kredito unijos, jos vienijo 158,5 tūkst. narių.

Nustatymai

Statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę „Sutinku“ sutiksite su slapukų naudojimu. Mūsų slapukų politika.

Šie slapukai užtikrina tinkamą interneto svetainės veikimą ir galimybę naudotis svetainėje numatytomis funkcijomis

Visada
įjungti

Naudojami rodyti konkrečiam lankytojui pagal jo poreikius pritaikytas reklamas. Didžioji dalis šių slapukų lankytojus identifikuoja pagal IP adresą.

Šie slapukai leidžia kredito unijai atpažinti ir suskaičiuoti Interneto svetainės lankytojus bei stebėti, kaip lankytojai juda po Interneto svetainę ja naudodamiesi.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.