Specialistai pataria, kaip tinkamai valdyti asmeninius finansus

Lapkričio 18 dieną Vilniuje vyko jau penktus metus Lietuvos banko organizuojamas seminaras apie atsakingą asmeninių finansų valdymą. Finansų specialistai pasidalijo žiniomis ir patirtimi, kaip išvengti asmeninių finansų krizės bei tinkamai juos valdyti.

Finansų ekspertų nuomone, visame pasaulyje galioja tos pačios asmeninių finansų valdymo taisyklės:

  • išlaidos neturėtų viršyti pajamų,
  • būtina turėti santaupų nenumatytiems atvejams, t. y. „juodai dienai“,
  • dideliems tikslams reikia ruoštis iš anksto (ilgalaikis taupymas),
  • skolintis tik atsakingai.

Stebėti, ar Jūsų išlaidos neviršija pajamų, gali padėti tinkamai planuojamas asmeninis arba šeimos biudžetas. Šiam tikslui pasiekti finansų specialistai pataria detaliai surašyti savo mėnesio pajamas ir išlaidas, peržiūrėti, kam daugiausia skiriate pinigų, galbūt galite mažiau skirti vartojimui, o daugiau - santaupoms. Labai svarbu kontroliuoti išlaidas.

Turėtumėte siekti, kad:

  • pajamos visada viršytų išlaidas, o dalį pinigų galėtumėte skirti santaupoms,
  • galėtumėte apsidrausti nuo galimų nelaimių, ypač jei turite išlaikytinių,
  • neįklimptumėte į skolas.

Santaupų suma, kuri leistų jaustis saugiai, priklauso ir nuo gaunamų pajamų (ir įprastų išlaidų), ir nuo asmeninės situacijos (ar turime kitų pajamų šaltinių, kiek turime skolų, išlaikytinių), ir nuo ekonominės aplinkos (kokia situacija darbo rinkoje, kaip keičiasi kainos, ar sudėtinga būtų ir kiek kainuotų pasiskolinti).

Seminaro metu specialistai patarė, kokia pinigų suma leistų jaustis finansiškai saugiems. Jų nuomone, jei esame tikri dėl būsimųjų pajamų, užtenka 2–3 mėnesių pajamų atsargos. Jei yra didelė tikimybė ilgam netekti pajamų, o šeimoje yra tik vienas pajamų šaltinis, atsargų jau reikia turėti daugiau – prireiks 6–12 mėnesių pajamų sumos. Jei pajamos yra itin nepastovios, jei yra didžiulė rizika prarasti darbą ir ilgai negauti naujo, verta pagalvoti apie tokias santaupas, iš kurių būtų galima pragyventi mažiausiai metus.

Nustatymai

Statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę „Sutinku“ sutiksite su slapukų naudojimu. Mūsų slapukų politika.

Šie slapukai užtikrina tinkamą interneto svetainės veikimą ir galimybę naudotis svetainėje numatytomis funkcijomis

Visada
įjungti

Naudojami rodyti konkrečiam lankytojui pagal jo poreikius pritaikytas reklamas. Didžioji dalis šių slapukų lankytojus identifikuoja pagal IP adresą.

Šie slapukai leidžia kredito unijai atpažinti ir suskaičiuoti Interneto svetainės lankytojus bei stebėti, kaip lankytojai juda po Interneto svetainę ja naudodamiesi.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.